Erfaringer fra Proptech Bergen med Matterport 3d-skanning

Tommy Hagenes
Daglig Leder i Energy Control

Hvordan skal fremtidens bygg-grensesnitt se ut? Er det slik at alt skal inn i en 3d-modell eller en digital tvilling? I sommer har dette vært spørsmålet vi har stilt oss på Proptech Bergen.

Software

Matterport er nettbasert og alle med en nettleser kan få tilgang til alle modeller. Dette er kun (i dag) kompatibelt med iPad for skanning, men med PC, Android, Apple osv for å se på modellene etterpå.

Unboxing

Matterport Pro2 inneholder selve kameraet som var 50% oppladet med ladekabel. Stativet må du kjøpe utenom. Etter litt “Googling” gikk vi for Manfrotto MT 190X3 som fungerte bra og gjør jobben.

Skanning

Det tok oss 4 dager å skanne hele bygget. Det ble 1200 datapunkter og var en lengre prosess enn det vi hadde sett for oss. Det tar mye tid å sørge for at alle dører er åpne, deaktivere låspumper, rydde osv. Her vil man nok bli mye mer rutinert, og kanskje så hjelper det å ikke være så veldig perfeksjonist.

Vi hadde nesten ingen problemer med skanning selv om vi har svært mange like rom, det tok ca 18 timer fra vi lastet opp de ulike etasjene til prosjektet var oppdatert. Hver dag oppdaterte vi til skyen slik at vi hadde oppdatert neste morgen.

Digital tvilling

Det er nok mange som har vært tidlig ute å skannet byggene sine og aldri åpnet det siden. Vi har en klar strategi om at vi skal virkelig teste dette på et helt annet nivå. Veien videre er at vi skal få opp over 1000 sensorer, ventilasjonsanlegg, varmeanlegg, kjøleanlegg, heiser, brann og mer. Og her skal alle som tilhører bygget bruke modellen, alt fra byggherre, rådgivende og tekniske leverandører(ved rehabilitering og service), FM-aktør og brukerene av bygget.

Positivt:

+ God batteritid

+ Imponerende kvalitet, høy nøyaktighet og lite feil

+ Enkelt å få inn dokumentasjon, sensorikk og annen informasjon

Negativt:

  • Hver gang man oppdaterer modellen mister man alle “Mattertags”, som er alle linkene. Så modellen blir helt ny ved hver opplasting
  • Ute-skanning er den ikke laget for, når vi måtte ut, for å komme til tekniske rom var det en litt knotet prosess med ekstremt mange skann.
  • Ikke mulig å dele bestemte deler av modellen med andre, enten alt eller ingenting.

Kom gjerne med spørsmål eller forslag til hvordan vi kan skape mer verdi med 3d-modeller

Tommy Hagenes
Product Designer
Om Jobbet med byggautomasjon i 12 år med erfaring fra tekniker til avdelingsleder med salgserfaring. Veien videre gikk til facility management med fokus på teknisk forvaltning, særlig på energieffektive bygg for deretter å spesialisere meg på "Proptech" sensorteknologi. I 2020 var jeg med på over 100 bygg som vi gjorde litt smartere for en lav kost.