Straand Hotel i Telemark har med strategiske grep redusert energibruken med over 200 MWh. Det gir en bedre bunnlinje, men også bedre gjesteopplevelser.
– Vi er veldig fornøyde med de tiltakene vi så langt har gjort og de resultatene vi har oppnådd. Sammenlignet med tidligere har vi nå mye bedre kontroll over egen energibruk, noe som gir reduserte kostnader, men også en bedre opplevelse for våre gjester, sier femte generasjon hotelldriver, Lars Arne Straand.
161 år lang hotellhistorie
Sammen med kona, Katrine, driver de Straand Hotel i Telemark. Hotellet ble etablert av hans tippoldefar i 1864 og har siden den gang gått i arv fra fartil sønn.
– Min tippoldefar skulle egentlig reise til USA, men han byttet båtbilletten i en hest. Han slo seg så ned i vakre Vrådal i Telemark hvor han etablerte en skysstasjon basert på en husmannsplass. Det var starten på det som i dag er en 161 år lang hotellhistorie, sier Straand.
Yngste generasjon Straand overtok ansvaret for driften i 2019 og fikk dermed korona i fanget året etter at han var blitt direktør. Kombinasjonen av lavt belegg og høye strømpriser gjorde at han i 2023 bestemte seg for å ta grep.
– Vi er en del av De Historiske hoteller. Sundvolden Hotel er en del av den samme klyngen og vi ble veldig inspirert av å høre hva de hadde fått til. Vi ønsket derfor å finne ut hva som var mulig hos oss, sier Straand.
Vertskapet er begge ingeniører, han innen IT og hun innen bygg.
– Derfor har vi også en faglig interesse for dette som kommer godt med, sier Straand.
Kjølte og varmet samtidig
Som sagt så gjort. I 2023 tok Straand kontakt med Energy Control og Tommy Hagenes tok dermed med seg familien og la en liten arbeidsferie til hotellet. Hotellet ligger idyllisk til med utsikt over innsjøen Nisser, midt i idylliske Telemark.Hotellet har 125 rom, en stor konferansesal og et flott svømmebasseng, for å nevne noe.
– Vi begynte med å montere sensorer for å samle innsikt. Noe av det vi fant utav var at ett av ventilasjonsanleggene både kjølte og varmet samtidig. Det var selvsagt ikke helt optimalt, ler Straand.
Etter å ha samlet innsikt, har hotellet gjort en rekke funn, som så har blitt fulgt opp med en rekke tiltak i prioritert rekkefølge. Blant annet er ventilasjonsaggregater oppgradert for behovsstyring, samtidig som alle spjeldmotorene med ny styring er byttet slik at vi har fått topp moderne anlegg.
– Vi har med enkle grep fått behovsstyrte aggregater. Oppgraderingene har vært kostnadseffektive sammenlignet med det å bytte ut hele ventilasjonsanlegg, sier Straand.
Sparer energi – hver dag
Resultatet av det arbeidet som så langt er langt ned, er at Straand Hotel nå sparer energi hver dag. Sammenlignet med 2023, som var det året da arbeidet begynte, er energibruken så langt i år redusert med 230 MWh. I kroner og øre betyr det besparelser på mellom 250.000 og 300.000 kroner – hvert år.
– Dette er en reduksjon på 22-25 prosent, noe vi vi ser igjen på fakturaen. Det er også viktig å merke seg at vi fortsatt har potensiale for å spare mer. Vi har flere planer for ytterligere oppgraderinger, sier Straand.
Blant det som står på tapetet fremover er styring av varmekabler i konferanseavdeling og på hotellrommene. Straand ønsker seg også data fra hotellets solcelleanlegg, samt fra varmepumpene som brukes til oppvarming av både basseng og varmtvann.
– Det handler om å følge med på at systemene fungerer som de skal og eventuelt avdekke feil, men ikke minst om å spare ytterligere energi, sier Straand.
Sikrer gode arbeidsforhold
Arbeidet handler også om å følge med på ulike parametere som påvirker arbeidsmiljøet.
– Sensorene måler luftkvalitet, lysforhold og støy, noe som gjør det mulig for oss å følge med på flere faktorer som er viktig for et godt inneklima og miljø, sier Straand.
Han skryter av samarbeidet med Energy Control og forteller at de fortløpende blir fulgt opp av selskapets rådgivere.
– Det handler både om praktiske ting knyttet til den daglige driften, men også oppgraderinger på hotellet, i EC Go appen og selskapets dashboard. Vi har fått all den hjelpen vi kan få og vel så det. Vi er også med og bidrar inn i selskapets innovasjonsarbeid og ser på mange måter på oss selv som en innovasjonspartner. Det synes vi er stas, sier Straand.
Alder ingenhindring
Tommy Hagenes hos Energy Control forteller at hotellet er et strålende eksempel på hva som er mulig å få til, selv i gamle bygg.
– Gamle bygg har ofte et betydelig potensial for energioptimalisering. Utfordringen har vært at slik optimalisering krever strukturelle inngrep, noe som har vært kostbart, men også vanskelig. Ny teknologi løser dette, da den både er trådløs og betydelig rimeligere enn tradisjonelle løsninger. Derfor oppnår vi svært gode resultater med relativt små investeringer, sier Hagenes.
Han gleder seg derfor til å fortsette arbeidet med Straand Hotel.
– Samarbeidet med Straand er veldig godt. De har en brennende og faglig interesse for både bygg og energioptimalisering. For oss er de derfor også en viktig sparringpartner som bidrar til videreutviklingen av våre løsninger, sier Hagenes.