Det finnes ikke bygg uten forbedringspotensial

BOB har tatt i bruk smarte sensorer med en tydelig ambisjon om å spare strøm for sine kunder.
Det finnes ikke bygg uten forbedringspotensial

BOB har tatt i bruk smarte sensorer med en tydelig ambisjon om å spare strøm for sine kunder.


Gruppeleder for Byggdrift Næring hos selskapet, Andreas Hovden, ser et enormt potensial.

– Jeg tror ikke det finnes bygg uten et forbedringspotensial. Selv i nyere bygg er jeg overbevist om at man ved hjelp av smarte sensorer vil finne noe som kan forbedres, sier gruppeleder for Byggdrift Næring hos BOB, Andreas Hovden.    

En betydelig aktør innen drift av næringsbygg BOB er med sine mer enn 73.000 medlemmer, Bergens største boligbyggelag. Det kanskje mange ikke vet, er at de også er en betydelig aktør innen drift av næringsbygg. Hele 800.000 kvadratmeter kontorbygg og andre yrkesbygg driftes  av BOB, noe som gjør de til en av Bergen største aktører på området.  

– Vi har lenge vært opptatt av ny eiendomsteknologi, derfor er det helt naturlig for oss å teste ut nye løsninger som kan være med å bidra til at vi drifter byggene til våre kunder på en bedre måte, sier Hovden.  Han nevner blant annet droner og 3D-scanning som en naturlig del av selskapets teknologiske arsenal.  

– Vi er nysgjerrige og opptatt av å bruke ny teknologi der det har noe for seg, sier Hovden.

Skal redusere kostnader

Derfor er de nå i gang med å teste ut sensorer på to større næringsbygg som de drifter i Bergen. Et er et kombinert handel- og kontorbygg, mens det andre er et sentralt, moderne, kontorbygg.  

– Mens det ene bygget er «dumt» uten noen former for SD-anlegg eller styring, så er det andre et moderne, oppdatert bygg. Ambisjonen er å teste ut litt forskjellige bygg, slik at vi kan sammenligne og se hvilket potensial som finnes i de ulike byggtypene. Målet vårt er selvsagt å energioptimalisere byggene, slik at våre kunder og deres leietakere får reduserte energikostnader, sier Hovden. Samme sensorteknologi vil benyttes i bygg hos flere av våre kunder fremover, der vi ser at det er hensiktsmessig.    

Fant raskt feil

Han forteller at de har investert i inneklimasensorer fra Airthings som de så har plassert ut i de to byggene. Det er også installert energimålere slik at de til enhver tid har full kontroll over energibruken i byggene.  

– Vi kan dermed følge energibruken i bygget live. Etter innsamling av data og analyser kunne vi slå fast hva som er nødvendig eller unødvendig energibruk og foreta nødvendige justeringer, sier Hovden.

More stories