Treningskjeden EVO tar grep – energitrimmer sentrene sine

En av landets raskest voksende treningskjeder, EVO Fitness, tar energigrep. Så langt har treningskjeden energitrimmet to av sine vel 60 sentre. Nå står flere for tur.

– Strøm er en betydelig kostnad for oss, og det er derfor viktig for oss å bruke energien i våre sentre så effektivt og riktig som mulig.

Det sier driftsdirektør i EVO Fitness, Kjetil Fanebust. Sammen med Qualitair og Energy Control har han derfor jobbet med å få kontroll på energibruken i noen av kjedenes treningssenter. Ett av dem ligger på Os utenfor Bergen.

– Siden sommeren har vi styrt ventilasjonsanlegget i senteret basert på faktisk behov. Dette har gitt oss en fantastisk energireduksjon på nærmere 40%. Resultatet er så bra at vi nå ser på hvordan vi kan rulle dette ut i flere av våre senter, landet over, sier Fanebust.

Mye bedre kontroll

Landets første EVO Fitness-senter åpnet dørene i 2010. Siden har det gått slag i slag og til sammen finnes det nå over 60 sentre over hele landet. Treningskjeden har lenge hatt fokus på miljø og bærekraft og er nå Miljøfyrtårn-sertifisert.

– Vi jobber hardt for å være i forkant. Derfor tester vi ut nye innovative løsninger som gir oss fordeler med tanke på miljø, kostnader og drift, sier Fanebust.

Sammen med Marius Oddane i Qualitair, én av Energy Controls partnere, har han gått gjennom lokalene på Os og installert smarte IoT-sensorer. Dette har gitt EVO bedre kontroll over arealbruk, teknikk og inneklima.

– Treningssenteret har lange åpningstider, men besøket varierer veldig. Noen tidspunkt på døgnet er det fullt hus, mens det på andre tidspunkt er nesten tomt. Det gir derfor ikke mening å ikke skulle ha mer aktiv styring av ventilasjonen. Ved å behovsstyre ventilasjonen, ser vi det er mulig å oppnå betydelige energibesparelser, sier Oddane.

Må etterspørres

EVO Fitness leier i dag lokaler av gårdeiere rundt om i hele landet. Oddane mener at dersom treningsbransjen skal lykkes med å bli mer bærekraftig, må gårdeierne med på laget.

– De må være innstilt på å ta energieffektiviserende grep. Men samtidig må leietakerne bli flinkere til å etterspørre og kreve mer energieffektive lokaler, sier Oddane. 

EVO Fitness gleder seg til fortsettelsen og ser frem til et godt og tett samarbeid med Qualitair og Energy Control.

– Det blir veldig spennende å se om vi klarer å oppnå tilsvarende besparelser på andre EVO-senter i landet, sier Fanebust.

More stories