Vi har sluttet å synse

Med EC Dashboard drifter ikke Toma byggene basert på antakelser og synsing, men nøyaktige sanntidsdata om energibruk og tilstedeværelse.
Vi har sluttet å synse

Med EC Dashboard drifter ikke Toma byggene basert på antakelser og synsing, men nøyaktige sanntidsdata om energibruk og tilstedeværelse.


– Vi finner små eller store feil i nesten alle bygg hvor vi tar over driften, sier Teknisk Sjef hos Toma, Endre Johannessen.

Toma Eiendomsdrift er en av landets største driftere av næringsbygg. Selskapet har i mange år vært opptatt av effektiv drift, med et spesielt fokus på energioptimalisering. I dag utgjør smarte sensorer sammen med EC Dashboard grunnmuren i deres digitale driftssystem.
– Basert på data fra sensorer, gir EC Dashboard oss hjerterytmen til bygget. Dette gjør det mulig for oss å klima- og energioptimalisere byggene vi drifter, sier Johannessen.


Mange byggeiere og -driftere mener at de har full kontroll på styringen av bygget, men Johannessen forteller at de som regel avdekker feil og et betydelig potensial for optimalisering. Det kan være alt fra at anleggene kjører med for høy intensitet eller unødvendig lenge, til direkte feil i systemene.
– Dette er veldig ofte feil som driftspersonellet ikke kunne avdekket, ganske enkelt fordi de ikke hadde de nødvendige dataene. Bygget var kanskje driftet godt, men ved hente ut dataene, så avdekker vi likevel et optimaliseringspotensial, sier Johannessen.

Han forteller at teknologien er trådløs, enkel å montere og billig. For å vise hvor enkelt inviterte han tidligere i år til miniseminar i Tomas eget bygg i Stavanger. På formiddagen før deltakerne kom installert han et titalls sensorer i lokalene.
– I seminaret kjørte jeg disse live, mens deltakere kunne følge med på hva som skjedde i EC Dashboard. Vi fikk da opp en graf som viste byggets energibruk. Da vi satte systemet i aktiv styring, så vi umiddelbart at grafen gikk fra et flatt, høyt forbruk, til faktisk å bli behovsstyrt. Grafen fikk da tydelige bunner og topper. Intensiteten i anlegget ble tatt ned i rom hvor det ikke var folk, i stedet for å kjøre med høyt pådrag hele tiden. Dette er plug and play og løsningen var på plass på bare noen timer, sier Johannessen.

Han mener dette er den beste og billigste løsningen for svært mange gårdeiere.
– EC Dashboard gir oss sammen med sensorene en verktøykasse for effektiv drift av bygg i sanntid. Man kan begynne i det små og så enkelt legge til de verktøyene man mener er nødvendige. Dette gir drifterne i bygget unike muligheter til å ta kontroll over byggene de forvalter. Vi har lyktes når drifterne selv sier at dette bygget kan vi ikke drifte uten EC Dashboard, sier Johannessen.

More stories